Nieuws

Open Dagen 1 en 2 februari 2013 MBO Helicon School

Op 1 februari 2013 om 18.30 - 21.00 uur en 2 februari 2013 van 11.00 - 15.00 uur komt de Voorleeshond op de Open Dagen van de MBO Helicon school, Energieweg 19 te Nijmegen.

Blij met en trots op kinderlintjes!

Het jaar 2012 is voor de Voorleeshond een succesvol jaar!

Dankzij Gemeente Nijmegen, Dromen over Dukenburg. Zij hebben een belangrijke rol gespeeld voor publiciteit! 

De Voorleeshond is op 21 november 2012 in het zonnetje gezet door burgemeester Bruls van Nijmegen.

Op deze dag werden voor 5 Nijmeegse kinderen en een Voorleeshond, een kinderlintje uitgereikt, die een bijzondere prestatie hebben geleverd voor de samenleving of de stad, die een voorbeeld zijn voor anderen en die zich belangeloos inzetten voor Nijmegen of voor Nijmegenaren.

 

Soul mag Douwe even vervangen als Voorleeshond!

Een Voorleeshond is wel geen kind. Maar dat hij veel voor kinderen betekent kreeg Soul, die Douwe deed vervangen, een groot bod met een lintje met een super mooi gedicht "Soul", voorgedragen door Emma en de poëziekoerier Marjolein Pieks. 

Cursus Voorleeshond!

Op 1 december 2012 zijn drie baasjes met hun hond gecertificeerd als Voorleeshond team.

In het jaar 2013 worden ze ingezet in de bibliotheek in hun woonplaats. Eenmaal in de maand kunnen kinderen gaan voorlezen. Nadere informatie volgt nog!

Samenwerking!

In het jaar 2013 gaat de Voorleeshond ook samenwerken met MBO Helicon Nijmegen, voor de opleiding Ondernemen, Dier en Gedrag!

Een kamer is gesponsord door de Directie van Helicon zodat iedereen geholpen en gebruik kan gaan maken van de Voorleeshond.

Iedere 3e en 4e woensdagmiddag van de maand van 12.30 uur - 18.00 uur op afspraak! Eventueel andere dagen ook op afspraak! Mobiel: 06 54705943 

E-mail: wmsmits@gmail.com

MBO Nijmegen, Energieweg 19, Nijmegen

Deze locatie is gemakkelijk per openbaar vervoer te bereiken.

 http://www.helicon.nl/mbo/Scholen/MBO_Nijmegen/Nieuwsoverzicht_MBO_Nijmegen/12_2012/Voorleeshond_Douwe_bij_MBO_Nijmegen

 De school

Home > MBO > Scholen > MBO Nijmegen > Voorleeshond Douwe bij MBO Nijmegen 

MBO Nijmegen

Voorleeshond Douwe bij MBO Nijmegen

Stichting Voorleeshond is opgericht door Wiepy van Kuppeveld-Smits. De stichting biedt voorleessessies aan voor kinderen, jongeren en volwassen in bibliotheken, basisscholen, middelbare scholen en vanaf januari ook bij Helicon MBO Nijmegen. Het doel is het verbeteren van de communicatieve-, sociale vaardigheden en spreek- en leesvaardigheden van kinderen, jongeren en volwassen.

Ondernemen, Dier & Gedrag

Naast dat Stichting Voorleeshond wekelijks gebruik maakt van een gezellige voorleeshoek bij Helicon MBO Nijmegen geeft Wiepy ook gastcolleges aan studenten van de opleiding Ondernemen, Dier & Gedrag. Ze vertelt over de positieve effecten van de voorleeshond in relatie met verschillende doelgroepen. De gastlessen sluiten uitstekend aan bij het lesprogramma van de studenten, omdat zij zich veelal bezig houden ethiek, ontwikkeling en training.

Wat is een voorleeshond? 

Een voorleeshond is een hond die door zijn aanwezigheid een kind, jongere of volwassene kan ondersteunen bij de ontwikkeling en verbetering van leesvaardigheden. Van een voorleeshond wordt naast de basisvaardigheden vooral verwacht dat de hond veel geduld en rust in zich heeft. Een voorleeshond geeft door lichaamstaal en mimiek geen waardering of afkeuring ten aanzien van de kwaliteit van het lezen. Hier kan men zich sterker voelen en kan het voorlezen met grote sprongen vooruit gaan. Er is nationaal en internationaal veel onderzoek gedaan naar de effecten van de omgang tussen mensen en dieren, zowel op fysiek, sociaal, emotioneel als cognitief gebied. Wilt u meer weten over de voorleeshond? Kijk dan eens op www.voorleeshond.nl 

 

Bibliotheek!

Ook in 2013 gaat de Voorleeshond naar de Bibliotheek Zwanenveld Nijmegen en Bibliotheek Beuningen.

Zie: Agenda

Nieuwe reacties